Kansallispuistot tutuiksi – tarinoita Suomen luonnosta

Saimme viettää mahtavan illan Pepe Forsbergin seurassa. Kuljimme hänen tarinoidensa matkassa Sipoonkorven kansallispuistosta Lauhanvuoren jättiläisten kylän aarrekätkölle, sieltä edelleen Seitsemisen ja Salamajärven kansallispuistoihin ja vielä veneretkelle Lemmenjokea pitkin erämaahan. Ilta piti sisällään videoesityksiä sekä suullista tarinointia sisältäen aina alueen paikallisten asukkaiden perimätietoa. Paikalla oli runsas puolensataa kuulijaa, joukossa paljon alueen lintuharrastajia, jotka Pepe huomioi erikseen kertoen kansallispuistojen linnustosta sekä omista haviksistaan.

Saimme runsaasti vinkkejä niin paikallisista luonto- ja retkikohteista kuin Suomen hienoista kansallispuistoista. Kuinkahan moni kuulijakunnasta retkeilee ensi kesänä Kalajoella Siiponjoen deltasuistolla tai Isonriutan luolastossa? Pepe suositteli erityisesti vaeltamista Urho Kekkosen kansallispuistossa ja Korvatunturille kiipeämistä. Korvatunturi sijaitsee Suomen ja venäjän rajavyöhykkeellä, joten siellä liikkumisen tarvitaan Rajavartiolaitoksen lupa. Pepen mukaan luvan saa helposti, ja Korvatunturilta avautuvat näkymät palkitsevat kyllä retkeilijän monin verroin.

Vastaavia tapahtumia tulee ainakin kaksi seuraavan talvikauden aikana. Lintukerho Larus on mukana tapahtumien järjestämisessä.